به نام محیط زیست به كام رقبا

توقف طرح گردشگری آشوراده در ایستگاه وعده ها، اما و اگرها فنی نیست

توقف طرح گردشگری آشوراده در ایستگاه وعده ها، اما و اگرها فنی نیست به گزارش پرشین رز طرح گردشگری آشوراده كه قرار بود كلید توسعه گلستان باشد با اما و اگرهای محیط زیست در ایستگاه وعده ها متوقف شده و بسیاری معتقدند عقب گرد محیط زیست فنی نبوده و نگاه های رقابتی حاكم است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: آذرماه ۹۳ بود كه حسن روحانی، رئیس دولت تدبیر و امید در مسافرت استانی به گلستان وعده اجرای طر گردشگری آشوراده را داد و گفت آشوراده كلید توسعه استان می شود و پس از گذشت چندین سال با اما و اگرهای سازمان محیط زیست این طرح همچنان متوقف است.
وعده رئیس جمهور ایستگاه آخر وعده ها برای آخر دادن به دو دهه متروكه بودن آشوراده نبود و یك سال بعد هم اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور وعده اجرای این پروژه را داد.
هرچند در سال های گذشته با كش و قوس های فراوان مجوزهای لازم از جانب سازمان حفاظت محیط زیست صادر شد و توافقنامه ای هم بین استانداری گلستان و سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای طرح گردشگری در آشوراده به امضاء رسید اما این طرح هنوز با اما و اگرهای بسیاری مواجه می باشد و به مرحله اجرا نرسیده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست گلستان در گزارش پرشین رز به نقل از مهر در مورد آخرین وضعیت طرح گردشگری اظهار نمود: توقفی در اجرای طرح گردشگری آشوراده وجود ندارد؛ توافق بین سازمان محیط زیست و استانداری گلستان برای اجرای طرح گردشگری در ۲۲ هكتار از اراضی آشوراده انجام شده و این موافقت نامه همچنان به قوت خود باقی است و سازمان محیط زیست با اجرای آن مشكلی ندارد.

محمدرضا كنعانی اضافه كرد: جاده اسكله یا همان سایت پشتیبان كه در محدوده تالاب و حریم پناهگاه حیات وحش میانكاله انجام شده مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت نكرده است.
وی افزود: سایت پشتیبان خارج از توافق بوده و اجرای آن متوقف شده چونكه هنوز مجوزی برای آن صادر نشده است.
جاده اسكله مجوز اجرا نمی گیرد
مدیركل حفاظت محیط زیست گلستان افزود: پس از این اتفاق جلسه شورای هماهنگی خلیج گرگان و تالاب میانكاله تشكیل شده و با حضور اعضای شورای هماهنگی این مورد مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و به این نتیجه رسیدیم كه این جاده نمی تواند ادامه یابد.
در حالی كه كنعانی بر این مورد اصرار دارد كه مجوزی برای اجرای سایت پشتیبان و جاده دسترسی به آشوراده صادر نشده است اما مدیركل دفتر فنی استانداری گلستان می گوید مستندات موجود است كه تمام مجوزهای زیست محیطی اجرای این طرح را از مراجع عالی محیط زیست دریافت كرده ایم اما تغییر ساختاری در محیط زیست و فشارها مانع از اجرای این طرح شده است.
اگر دغدغه فنی در اجرای طرح گردشگری آشوراده وجود داشته باشد می توان كارشناسی شده مبحث را حل كرد اما گیر ما در آشوراده مباحث فنی و تخصصی نیستصادقعلی مقدم به خبرنگار مهر اظهار داشت: تمام ملاحظات و الزامات زیست محیطی در تدوین طرح گردشگری آشوراده لحاظ شده است؛ قرار نیست توریست بدون ضابطه وارد آشوراده شود و به طبیعت آنجا صدمه وارد كند.
وی با تاكید بر اینكه اگر گردشگری آشوراده رشد نكند مباحث زیست محیطی آشوراده هم پایدار نخواهد بود، بیان كرد: با اجرای طرح گردشگری آشوراده تلاش داریم در چارچوب یك برنامه هدایت شده مردم بتوانند از شرایط موجود بهره ببرند.
مدیركل دفتر فنی استانداری گلستان خاطرنشان كرد: برای اجرای طرح گردشگری آشوراده نیازمند راه دسترسی هستیم و الان اختلاف نظر بر سر این است كه ما می گوییم جاده مورد نظر در حریم شهر بندرتركمن و در زمین های شهری اجرا شده اما سازمان محیط زیست اعلام می كند این مسیر جزو منطقه حفاظت شده میانكاله است.
وی افزود: وضعیت كنونی آشوراده شبیه به ماشینی است كه چرخش را باز كرده اند و می گویند ماشین می تواند حركت نماید و ما مخالفتی با حركت آن نداریم؛ اگر مقرر است طرح در آشوراده اجرا شود باید برای اقامت توریستهایی كه می خواهند بعد از گشت و گذار در آشوراده در بندرتركمن اسكان یابند، فكری بكنیم.


مستندات داریم از مراجع عالی محیط زیست مجوز گرفتیم
مقدم تاكید كرد: تمام مجوزهای اجرای طرح گردشگری آشوراده را پیش از اجرا از مراجع عالی محیط زیست دریافت كرده ایم و مستندات داریم اما با تغییر ساختاری در محیط زیست و فشارهای وارده اجازه نمی دهند عملاً این طرح وارد فاز اجرایی شود.
مدیركل دفتر فنی استانداری گلستان تصریح كرد: گیر ما در اجرای طرح گردشگری آشوراده موضوعات فنی و زیست محیطی نیست؛ اگر دغدغه فنی در اجرای طرح گردشگری آشوراده وجود داشته باشد می توان كارشناسی شده مبحث را حل كرد اما گیر ما در آشوراده مباحث فنی و تخصصی نیست.
آنچه در آشوراده ارزش گردشگری و زیست محیطی دارد پرندگانی هستند كه حوالی پاییز از سیبری روسیه به سواحل آشوراده كوچ می كنند؛ این پرنده ها اصلا وارد جزیره نمی شوندمشاور طرح گردشگری آشوراده هم با مدیركل دفتر فنی استانداری گلستان هم عقیده بود و اعتقاد دارد مسائل سیاسی در این مورد دخیل است و استان های رقیب در جذب توریست اجازه نمی دهند رونق گردشگری در گلستان شكل بگیرد.
محمد فرخ زاد به خبرنگار مهر اظهار نمود: طرح طبیعت گردی آشوراده بر مبنای طرح پژوهشی بالادستی ۱۷ جلدی كه سازمان حفاظت محیط زیست برای شبه جزیره میانكاله تهیه كرده بود، تدوین شده است.
وی خاطرنشان كرد: بر مبنای مصوبه سفر رئیس جمهور به گلستان قرار بود ۱۰ درصد منطقه آشوراده به اجرای طرح گردشگری اختصاص پیدا كند و زیر ساخت و ساز برود.
این عضو هئیت علمی دانشگاه جامع گلستان اضافه كرد: ۱۰ درصد از مساحت ۳۸۰ هكتاری آشوراده (۳۸۰ هزار متر مربع) رقم بسیار بزرگی به اندازه یك شهر بود كه بعد از رفت و آمد بین ما و سازمان محیط زیست تبدیل شد به یك ۱۶ هكتار كه زیر ساخت نرفت و یك ۲۲ هكتار در سواحل جنوبی آشوراده كه به املاك قدیمی روستای آشوراده چسبیده است.
وی توضیح داد: از این ۲۲ هكتار هم تمان آن به ساخت و ساز اختصاص نمی یابد بلكه در این محدوده جاده، كمپ و تعداد كمی رستوران و بازارچه دیده شده و هیچ سازه سنگینی در آن استقرار نمی یابد.
آشوارده پوشش گیاهی و جانوری با ارزشی ندارد
وی افزود: بر مبنای آن چیزی كه سازمان محیط زیست اجازه داده هیچ ساختمان بلندمرتبه و بنایی كه سبب سرو صدا و یا هیاهو شود، در طرح آشوراده وجود ندارد؛ حتی برای رفت و آمد در داخل آشوراده پیشبینی شده بود از اسب و درشكه و یا واگن برقی استفاده گردد.
فرخ زاد با تاكید بر اینكه همه تلاشمان این بود كه هیچ گونه صدمه ای به محیط وارد نكنیم، اظهار داشت: آشوراده پوشش گیاهی و جانوری باارزشی ندارد كه بخواهیم نگران تخریب آن باشیم.

وی افزود: پوشش گیاهی آن درختچه تمشك و انار وحشی است كه همه جای استان پیدا می شود و بخشی هم نی زار و علفزار؛ جانوران این منطقه هم گراز، روباه و اسب وحشی بوده است كه به علت رفت و آمدهای انسانی زیاد روستای آشوراده قدیم این حیوانات به سمت شبه جزیره میانكاله عقب نشینی كرده اند و در فصل های مختلف از منطقه بازدید كردیم و فقط در یك مرحله تعدادی گراز كه برای تهیه غذا به ساحل آمده بودند مشاهده شدند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: آنچه در آشوراده ارزش گردشگری و زیست محیطی دارد پرندگانی هستند كه حوالی پاییز از سیبری روسیه به سواحل آشوراده كوچ می كنند؛ این پرنده ها اصلا وارد جزیره نمی شوند و بنابراین در طرح برج های دیده بانی (برج پرنده نگری) در ساحل شمالی و جنوبی آشوراده دیده شده كه بتوانیم از این ظرفیت برای جذب توریست بهره ببریم.
فرخ زاد تصریح كرد: با اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده روزانه فقط ۵۰۰ نفر اجازه ورود به جزیره آشوراده را دارند در شرایطی كه روستای آشوراده قدیم كه با بالا آمدن آب خزر تخلیه شد در سال ۱۳۷۲ حدود هزار و ۳۰۰ نفر جمعیت داشت و رفت و آمدها به این روستا هم كنترل شده نبود.
وی تاكید كرد: هیاهوهای بوجود آمده قطعا و یقین بر سر مباحث زیست محیطی در آشوراده نیست چون كه در این طرح تمام جنبه های محیط زیستی بخصوص آلودگی ناشی از حضور انسان و تولید زباله و... مورد توجه قرار گرفته بود؛ احساس می كنم مسائل سیاسی در مبحث آشوراده دخیل است و استان های رقیب در جذب توریست نمی خواهند رونق گردشگری در گلستان شكل بگیرد.
در حالی كه فرخ زاد مباحث سیاسی و دست های پنهان را مانع اجرای طرح گردشگری آشوراده می داند و اخیراً هم محمدرضا پاداش دبیر شبكه سمن های محیط زیستی و منابع طبیعی گلستان با دغدغه محیط زیستی خطاب به استاندار گلستان خواهان توقف اجرای جاده سازی بین ساحل بندرتركمن و جزیره آشوراده شده است اما با گام رو به عقب محیط زیست در صدور مجوزها به نظر می آید مباحث حاشیه ای (سیاسی و غیرفنی) پررنگ تر از مسائل فنی و تخصصی است و این طرح برای رسیدن به فاز اجرا و آخر دادن به دو دهه متروكه بودن آشوراده نیازمند تدبیر دولت و آخر اما و اگرهاست.

1398/07/04
13:33:47
5.0 / 5
4408
تگهای خبر: آب , آلودگی , باد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه