چرا آتش جنگل های گلستان در نطفه خفه نمی شود؟

چرا آتش جنگل های گلستان در نطفه خفه نمی شود؟ به گزارش پرشین رز گلستان محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان اظهار داشت: برای تضمین بقا و جلوگیری از لطمه آتش سوزی به جنگل ها در استان گلستان باید نیروهای حفاظت جنگل تقویت شوند تا آتش ها در نطفه خفه شوند.



اسدالله کریمی دوست در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: آتش سوزی در جنگل ها بر اثر عوامل طبیعی همچون صاعقه، بازتاب نور خورشید و... و یا به سبب غفلت های عمدی و یا غیرعمدی انسان ها رخ می دهد. در کشور ما آتش سوزی بر اثر عوامل طبیعی بسیار نادر است و غالب آتش سوزی ها بر اثر غفلت شکارچیان، گردشگران و دامداران رخ می دهد.

وی بیان کرد: آتش سوزی جزوی از اکوسیستم جنگل ها بوده و در بعضی موارد بمنظور پالایش جنگل ها مؤثر است بطوریکه برخی مواقع آتش سوزی کنترل شده در جنگل ها اعمال می شود تا از وقوع آتش های بزرگ و غیرقابل کنترل جلوگیری شود. وقوع آتش سوزی قابل پیش بینی نیست اما با برخی اقدامات پیشگیرانه می توان آثار و عوامل وقوع آنرا کم کرد.

راهکارهای مدیریت بحران آتش سوزی

کریمی دوست، راه اندازی مسیرهای دسترسی برای کنترل آتش سوزی های احتمالی در جنگل ها را در مدیریت بحران آتش سوزی بسیار با اهمیت دانست و اضافه کرد: نیاز است که نیروهای محلی در هر منطقه آموزش دیده و تجهیز شوند تا خودرا در کوتاه ترین زمین ممکن به محل آتش سوزی برسانند و آتش را در مراحل اولیه کنترل کنند.

این محقق بیان کرد: در آتش سوزی های کوچک تر می توان با تجهیز انفرادی که در اختیار نیروها قرار می گیرد آتش را مهار کرد اما در آتش سوزی های پیشرفته تر، ممکنست نیاز به مدیریت جنگل ها بوسیله قطع نوارهای آتش بُر باشد که باید از قبل مطالعات لازم برای این کار صورت گرفته باشد.

وی با تاکید بر اینکه با رعایت اصول کنترل و پیش گیری از آتش سوزی می توان خسارت های آتش سوزی را تا درصد بسیار بالایی کم کرد، اضافه کرد: در آتش سوزی های گسترده استفاده از ابزارهایی نظیر بالگردها و هواپیماها که دسترسی را آسان تر می کند، نقش کلیدی دارد. در خیلی از مناطق جنگلی و کوهستانی امکان دسترسی محلی به محل وقوع آتش سوزی نداریم و نیاز جدی به استفاده از ابزارهای کنترل هوایی داریم.



لزوم چرای کنترل شده در بعضی مناطق

کریمی دوست در ادامه با اعلان اینکه برای کاهش میزان خسارت آتش سوزی به جنگل ها باید پیشگیری را در اولویت قرار دهیم، اظهار نمود: در خیلی از مناطق جنگلی بالادست و ارتفاعات استان، گیاهان یکساله در فصولی که بهار پر باران داریم، رشد زیادی دارند و پس از آن در پاییز خشک می شوند. این گیاهان مانند یک انبار باروت عمل کرده و در گسترش آتش سوزی ها نقش عمده ای دارند. با چرای کنترل شده و مدیریت آتش سوزی های کنترل شده می توان تا حد زیادی این مشکل را برطرف کرد.

وی با اشاره به تحقیقات انجام شده درباب مدیریت بحران آتش سوزی در جنگل ها، اظهار داشت: سمینار بین المللی بررسی آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی به میزبانی گلستان در سال ۹۱، برایندی از یافته های تحقیقاتی بخش های مختلف در ارتباط با کنترل آتش سوزی و مانیتورینگ جنگل ها پیش از وقوع آتش بوده است. در قطعنامه پایانی سمینار تاکید بر این شد که توجه بیشتری به تجهیز مناطق مختلف گلستان باتوجه به خشکی نسبی بیشتر سطح این استان نسبت به مازندران و گیلان، لحاظ شود.

تشکیل گروه های اطفای حریق

این محقق مرکز تحقیقات گلستان در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت: در استان گلستان باتوجه به آتش سوزی های گسترده سنوات گذشته خصوصاً در سالهای ۹۰ و ۹۱، مسئولین به فکر ساماندهی گروه های مجهز به ابزارهای مهار آتش افتادند. در این راستا گروه های آموزش دیده متشکل از ۲۲ نیرو با همکاری دهیاری ها به وجود آمد.

کریمی دوست بیان کرد: این نیروها مجهز به ابزار اولیه اطفای حریق هستند اما در بعضی موارد باتوجه به شرایط جوی، امکان مانور این نیروها به آسانی وجود ندارد و همین مورد سبب گسترش آتش سوزی می شود. در این زمان باید از تجهیزات پیشرفته تر همچون ماشین های آتش خاموش کن و بالگرد استفاده گردد.



کنترل آتش سوزی توسکستان مناسب بود

وی با اشاره به آتش سوزی آبان ماه در ارتفاعات جنگلی توسکستان گرگان، اظهار داشت: باتوجه به صعب العبور بودن منطقه و عدم وجود راه دسترسی، می توان کنترل آتش سوزی را مناسب ارزیابی کرد.

این محقق مرکز تحقیقات گلستان، عدم وجود راه دسترسی و آماده نبودن تجهیزات هلی برد برای انتقال نیروها را نقاط ضعف دراین زمینه برشمرد و اضافه کرد: نیروها برای دسترسی به کانون های آتش سوزی حداقل ۴ ساعت پیاده روی می کردند که این امر انرژی نیروها را کاهش می داد. ایجاد راه دسترسی در جنگل ها و استقرار تجهیزات هلی برد دیگر نیاز استان در مدیریت آتش سوزی جنگل ها است که این کمبود را به وضوح در آتش سوزی آبان ماه در توسکستان مشاهده کردیم.

کریمی دوست با اشاره به اینکه طبق اعلام منابع طبیعی حدود ۲۰۰ هکتار از عرصه های جنگلی منطقه گرفتار حریق شد، اشاره کرد: در نقاطی که آتش سوزی شدید نباشد، طبیعت به خودی خود منطقه را بازیابی می کند. ما نیز می توانیم در این نقاط با مدیریت و کنترل های لازم، به احیای عرصه ها کمک نماییم. البته احیای کامل در زمان بسیار طولانی محقق می شود برای اینکه در آتش سوزی ها تنها علف ها و تنه های درختان لطمه نمی بینند بلکه میکروارگانیسم های خاک نیز از بین می روند که بسیار با اهمیت هستند.

خطر بیشتر آتش سوزی در مناطق شرقی استان گلستان

وی با تاکید بر اینکه مخاطرات آتش سوزی در تمامی مراتع و جنگل های ما وجود دارد، اشاره کرد: باید به جوامع محلی و همه کسانی که با طبیعت سر و کار دارند آموزش دهیم هر وقت در آتشی در طبیعت روشن کردند، قبل از ترک محل نسبت به خاموش بودن آتش اطمینان کسب کنند. نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی هم باید گشت های خودرا در عرصه هایی که امکان حضور مردم و گردشگران وجود دارد، بالا برند تا در صورت غفلت افراد، آتش بموقع خاموش شود.

این محقق، خطر آتش سوزی در مناطق شرقی استان را باتوجه به بارندگی کمتر و خشک بودن عرصه ها بیشتر دانست و اظهار داشت: در گذشته نیمی از سطوح جنگل های استان تحت مدیریت طرح های جنگلداری بود اما الان بیشتر این ها تعطیل شدند و نیروهای حفاظت آنها به شدت کاهش پیدا کرده است. نیاز است که نیروهای حفاظت جنگل تقویت شوند.





منبع:

1399/10/01
14:02:28
5.0 / 5
1224
تگهای خبر: آب , آتش , بارندگی , بحران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه