مهمترین خواص شنبلیله برای سلامت شامل خاصیت ضد چربی، تقویت كننده قلب، مدر، كاهنده فشار و قند خون، ضد سرطان، ضد میكروب به ویژه باكتری و قارچ، ملین، مسهل، تب بر، ضد آماس و التهاب، شیرافزا، اشتها آور و محرك معده است. همچنین شما میتوانید از خواص شنبلیله برای
درمان برخی مشكلات پوستی و پرپشت شدن موهای خود استفاده كنید. برای آشنایی بیشتر با خواص درمانی سبزی شنبلیله و فواید مصرف آن در طب سنتی تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
گیاه شناسی شنبلیله
شنـبلیله گیاهی است كه عموما در نواحی اطراف دریای مدیترانه و جنوب آسیا رشد میكند و در كشورهای هند، چین، پاكستان، ایتالیا، مصر، یونان و … به وفور یافت میشود. همچنین از گیاهان بومی كشور ایران به شمار آمده، خواص درمانی آن از گذشته بین ایرانیان مطرح بوده است. ارتفاع این گیاه 60 تا 90 سانتی متر بوده، دارای برگهای سبز،
گل های سفید كوچك و غلاف هایی حاوی دانه های قهوه ای طلایی است.
خواص شنبلیله (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت سبزی شنبلیله گرم و خشك است. برخی از مهمترین كاربردهای درمانی این گیاه مفید و پرخاصیت عبارتند از:
از خواص شنبلیله كاهش كلسترول بد خون بوده، همچنین برای تقویت قلب مفید است.
مصرف شنبلیله در پیشگیری و كمك به
درمان سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش، گردن رحم و پستان مفید است.
از این گیاه در طب سنتی برای
درمان بیماری قند به خصوص نوع غیر وابسته به انسولین استفاده میشود. به طور كلی یكی از مهمترین ویژگی های این گیاه خاصیت ضد دیابت و اثر كاهندگی قند خون است.
شنبلیله خاصیت شیرافزا داشته، برای افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
در طب سنتی از خواص شنبلیله برای
درمان تب و برونشیت استفاده میشود. به این منظور توصیه میشود در زمان تب از پودر دانه های شنبلیله به همراه شربت آبلیمو و عسل استفاده شود.
مقادیر بالای فیبرهای محلول موجود در شنبیله باعث شده یكی از مهمترین خواص شنبلیه كمك به
درمان بی اشتهایی یا كم اشتهایی و همچنین
درمان یبوست، بیماری های التهابی روده و سایر مشكلات دستگاه گوارش نظیر سوزش سر دل میشود. به طور كلی مصرف این سبزی خاصیت ملین و هضم كنندگی داشته و در طب سنتی به عنوان یكی از داروهای گیاهی ملین كاربرد دارد.
از خواص شنبلیله به ویژه تخم آن در طب سنتی برای تسهیل زایمان استفاده میشود.
استفاده از پودر تخم شنبلیله یكی از بهترین راههای
درمان مشكلات پوستی نظیر آكنه، اگزما، جوش، سوختگی و پرپشت شدن موها است.
بهبود سرفه های مزمن و گلودرد از دیگر خواص شنبلیله است. همچنین این گیاه به عنوان یك
درمان طبیعی برای بیماری آسم در طب سنتی كاربرد دارد.
ارزش غذایی و تركیبات موثر شنبلیله
مواد موجود در گیاه شنبلیله شامل روغن های اسانسی معطر، فلاونوئیدها و موسیلاژ میباشد. همچنین شامل ویتامین های ا و ث و مواد معدنی كلسیم، فسفر، آهن، منیزیم و .. است.
جدول ارزش غذایی تخم شنبلیله
مواد و محتویات
مقدار در 100 گرم
انرژی
323 كیلوكالری
چربی
6/41 گرم
پروتئین
23 گرم
كربوهیدرات
58/35 گرم
فیبر
24/6 گرم
قند
0
سدیم
67 میلی گرم
پتاسیم
770 میلی گرم
كلسیم
176 میلی گرم
آهن
33/53 میلی گرم
فسفر
296 میلی گرم
منیزیم
191 میلی گرم
ویتامین ب12
0
ویتامین آ
60 واحد
ویتامین ث
3 میلی گرم
مضرات شنبلیله (موارد احتیاطی و منع مصرف)
به دلیل اثرات هورمونی و ایجاد انقباضات رحمی، بایستی از مصرف بیش از حد شنبلیله در دوران بارداری خودداری شود.
بیماران مبتلا به دیابت یا مرض قند كه تحت درمانهای دارویی هستند، بایستی در مصرف شنبلیله به ویژه تخم آن با احتیاط عل كنند . در صورت مصرف مقادیر تخم شنبلیله برای
درمان بیماری، بایستی در طول مدت
درمان آزمایش خون از فرد بیمار، برای اندازه گیری میزان پتاسیم به طور دوره ای انجام شود.
توصیه میشود از مصرف زیاد و طولانی مدت شنبلیله همراه با داروهای ضد انعقادی از جمله آسپیرین و مهار كننده های MAO خودداری شود.
لازم است بین مصرف داروها و شنبلیله حداقل مدت زمان 2 ساعت فاصله حفظ شود.
در برخی افراد به
برگ و تخم شنبلیله حساسیت وجود دارد، به ویژه حساسیت به شنبلیله در افرادی كه به بادام زمینی نیز حساسیت دارند، بیشتر دیده میشود.