آنچه از طبیعت كیش و رفتار با آن باید بدانیم

آنچه از طبیعت كیش و رفتار با آن باید بدانیم پرشین رز: كیش- جزیره كیش مانند هر منطقه دیگری، پوشش گیاهی و تنوع جانوری ویژه خویش را دارد كه اطلاع گردشگران از آنها و چگونگی رفتار در طبیعت جزیره می تواند، ضمن فراهم كردن امكان لذت بیشتر از این جاذبه ها، امنیت بقای این جاذبه های طبیعی و جاندار را تضمین كند.


پوشش گیاهی
درخت زارهــای جزیره از گونـــه های بومـــی و خودروی جزیـره شامــل كهـــــــــور ایرانــــی، كُنار، گز، انجیــر بنگالی و كَرَت هستند كه همه آنها از گونه های حمایت شده هستند.
در سال هـــای گذشتـــه مناطقی از جزیـره با گونـــه كهور پاكستانی جنگل كاری شده است.
*آهوان
سال 1363، تعداد 30 راس آهو برای پشتیبانی از تكثیر آهوی ایرانی و افزودن بر جذابیت های جزیره با همكاری سازمان حفاظت محیط زیست از جزیره خارك به كیش منتقل شد و الان در بیشتر مناطق جزیره به صورت گله های پراكنده دیده می شوند.
در حال حاضر بیش از 700 راس آهو در جزیره كیش زندگی می كنند و سازمان منطقه آزاد كیش جهت افزایش جذابیت های گردشگری جزیره كیش و همینطور به منظور حفاظت هرچه بهتر از آهوان، نسبت به تاسیس پارك آهوان به مساحت تقریبی 200 هكتار اقدام كرده كه در آینده افزون بر آهوان، زیستگاه سایر حیات وحش منطقه هم خواهد بود.
*پرندگان
جزیره كیش تنها با مساحت 92 كیلومتر مربع، زیستگاه حدود 180 گونه پرنده است كه خیلی از آنها مانند بوجانگا خاكستری، گلاریول بال سیاه، زرد پره رخ زرد و كوكوی ابلق، پس از سال ها در جزیره كیش مشاهده شدند.
حواصیل سبز و پرندگان شكاری از قبیل سارگپه جنگلی تاجدار، عقاب ماهیگیر، لیل، شاهین و دلیجه كوچك در سطح منطقه و حتی جهان كمیاب بوده و هر یك جدا از ارزش های زیبایی شناختی، دارای ارزش های اكولوژیكی منحصر به فردی هم هستند.
فلامینگوها، حواصیل ها، كاكایی و پرستوهای دریایی از دیگر پرندگان موجود در جزیره اند و در سراسر جزیره كیش پرندگانی مانند انواع سبزقبا، زنبورخور، سنگ چشم، بلبل خرما، مینا، دم جنبانك و شهدخوار مشاهده می گردد.
با گذر از خیابان ها و میادین جزیره می توان پرندگانی مانند مینا، گاوچرانك و دیدومك ها را در بین چمن های سطح شهر مشاهده كرد.
توصیه های زیست محیطی
از قطع كردن و شكستن شاخه درختان خودداری نماییم.
از روشن كردن آتش در مجاورت درختان خودداری نماییم.
هرگز آهوان را تعقیب نكنیم.
از دست زدن به بره آهوان و جابجایی آنها جدا خودداری نماییم.
از دست زدن به لانه پرندگان و برداشتن جوجه آنها جدا خودداری نماییم.
از ریختن هرگونه ضایعات در طبیعت خودداری نماییم.
حمل هرگونه سلاح اعم از شكاری، ساچمه زنی و بادی در جزیره كیش ممنوع می باشد.
*مرجان ها و ماهی ها
جزیره كیش یكی از مناطق مرجانی بسیار مهم در آب های دریایی ایران به حساب می آید و به دلیل وجود مرجان ها، آب های كیش زیستگاه خیلی از موجودات دریایی هستند.
طبق آخرین بررسی به عمل آمده، 200 گونه ماهی مرجانی در سواحل جزیره كیش مشاهده شده كه حدود 85 گونه از آنها ماهیان زینتی هستند.
خانواده های ماهیان زینتی كه در جزیره كیش دارای فراوانی بیشتری هستند شامل: پروانه ماهیان، طوطی ماهیان، جراح ماهیان، دلقك ماهیان، سنگ رووك ماهیان و خفاش ماهیان هستند.
با توجه به عوامل زیاد تهدید كننده مرجان ها، به خصوص فعالیت های وابسته به گردشگری، اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد كیش به منظور افزایش سایت های غواصی جزیره كیش و كاهش فشار بر اكوسیستم های مرجانی و در نهایت حفاظت از محیط زیست دریایی جزیره كیش، اقدام به ساخت و استقرار تعدادی مجسمه در ناحیه شرقی جزیره و در عمق 10 متری دریا كرده است.
در همین راستا تولید زیستگاه با استفاده بیش از یكهزار تن مصالح سنگی در سواحل شرقی جزیره یكی دیگر از كارهای صورت گرفته است.
علاقمندان جهت بازدید از زیستگاه های مورد نظر می توانند به باشگاه های های غواصی رجوع كنند.
*لاك پشت های دریایی
لاك پشت های دریایی از گونه های تحت حمایت كشور هستند كه در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN)، عهدنامه تجارت گونه های گیاهی و جانوری در خطر انقراض (CITES) و عهدنامه گونه های مهاجر (CMS) بوده و به لحاظ درجه بندی حساسیت محیط زیستی بعنوان گونه های در معرض خطر انقراض معرفی شده اند.
لاك پشت های دریایی كیش (لاك پشت های پوزه عقابی) در فصل تخمگذاری (اواخر اسفند تا خرداد ماه) شب هنگام به سواحل ماسه ای می آیند و به كمك باله های عقبی، لانه ای به عمق تقریبی 40 سانتی متر حفر می كنند و بعد از تخم گذاری، روی آن را با ماسه های موجود در ساحل می پوشانند.
لاك پشت های عقابی حدود 50 تا 60 روز بعد، سر از تخم بیرون می آورند و به كمك نور منعكس شده از سطح دریا، راه را پیدا كرده و به سمت دریا می روند.
سازمان منطقه آزاد كیش از سال 1386 تابحال با اجرای طرح حفاظت و پایش لاك پشت های دریایی كیش در سواحل جنوبی جزیره (سایت لاك پشت ها) نسبت به حفاظت از لاك پشت های دریایی اقدام كرده است.
هم اكنون سایت یاد شده یكی از جذاب ترین مناطق گردشگری جزیره كیش است.
*توصیه های زیست محیطی
از دست زدن به مرجان ها اجتناب نماییم.
از شكستن یا تخریب مرجان ها خودداری نماییم.
از قایقرانی و انداختن لنگر در مناطق مرجانی خودداری نماییم.
در مناطق مرجانی ماهیگیری نكنیم.
قبل از غواصی در مناطق مرجانی، مهارت خویش را در مناطق ماسه ای آزمایش نماییم.
هنگام غواصی از برخورد تجهیزات با مرجان ها جلوگیری نماییم.
تخریب های بوجود آمده در مرجان ها را به كارشناسان و گروه های حفاظتی گزارش نماییم.
از خرید هدایای تولید شده از مرجان ها و سایر موجودات دریایی اجتناب نماییم.
محدوده مرجانی سیمرغ (بیگ كورال) فقط جهت فعالیت های غواصی است و از تردد با جت اسكی و قایق های تندرو در این محدوده و همینطور هرگونه فعالیت ماهیگیری در آن خودداری نماییم.
از ریختن هرگونه زباله در دریا و ساحل خودداری نماییم.
از غذا دادن به ماهی ها خودداری نماییم.
از نزدیك شدن و دست زدن به لاك پشت ها خودداری نماییم.
هرگز ماسه های ساحل را برای پیدا كردن تخم لاك پشت ها كاوش نكنیم.
از تردد با خودرو در سواحل ماسه ای خودداری نماییم.
از عكاسی با فلاش از لاك پشت های در حال تخمگذاری خودداری نماییم.
رعایت این سفارش ها بخشی از گردشگری مسئولانه و متعهدانه است كه مسافران نوروزی با عمل به آنها ضمن ادای دِین به طبیعت جزیره كیش می توانند خاطره و تصویرهایی زیبا را با خود سوغات ببرند.
سالانه بیش از یك میلیون و 700 هزار توریست داخلی و خارجی از این جزیره مرجانی بازدید و از ظرفیت های مختلف طبیعی، تفریحی و گردشگری آن استفاده می نمایند.
جزیره كیش با مساحت 91.5 كیلومتر مربع و جمعیتی حدود 40 هزار نفر در 18 كلیومتری كرانه جنوبی ایران در محدوده شمالی آب های نیلگون خلیج فارس واقع شده است.
2094


1397/01/13
16:53:05
5.0 / 5
5052
تگهای خبر: آب , حفاظت , زینتی , طبیعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه