از تولد اولین گوزن زرد ایرانی تا زندگی مار افعی در مدرسه

از تولد اولین گوزن زرد ایرانی تا زندگی مار افعی در مدرسه پرشین رز: زنده گیری مار افعی در یک مدرسه، تولد اولین گوزن زرد ایرانی و افتتاح دو خانه محیط زیست جدید در تهران همچون خبرهای حوزه محیط زیست در اردیبهشت 1403 بود.


خبرگزاری مهر، گروه جامعه: محیط زیست همیشه یکی از موضوعات پرمخاطب و مهم بوده که تحولات آن تأثیر مستقیمی بر زندگی همگان دارد. این حوزه گسترده، از کیفیت هوا و منابع آبی گرفته تا تنوع زیستی و حیات وحش، همیشه مورد توجه محققان، فعالان محیط زیست و عموم مردم قرار داشته است. در سالی که گذشت، رویدادهای مهمی در این حوزه رقم خورد که هر یک به صورتی بر آینده محیط زیست کشور اثرگذار خواهند بود. در این گزارش، مروری داریم بر مهم ترین اتفاقات زیست محیطی اردیبهشت ماه، همچون تولد اولین گوزن زرد ایرانی و افتتاح دو خانه محیط زیست جدید در تهران بود. برخورد جدی با پروژه های فاقد پیوست محیط زیستی علی سلاجقه معاون سابق رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم بر لزوم نهادینه شدن این شعار در عرصه محیط زیست اصرار کرد و با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیتهای رسانه ای در این مورد، گفت: لازم است پیوست رسانه ای در کارکردها و کارهای محیط زیست در اولویت قرار گیرد و همه ظرفیتهای مردمی سازی محیط زیست به کار گرفته شود تا سال جهش تولید با مشارکت مردم یک الگو در عرصه محیط زیست باشد. سلاجقه در جمع مدیران کل ستادی و استانی محیط زیست با اعلان اینکه رسانه اهمیت بالای ی در ارتقا آگاهی و دانش مردم نسبت به اهمیت محیط زیست و ضرورت حفظ آن دارد، افزود: اطلاع رسانی دقیق از حوزه تخصصی و علمی محیط زیست در تغییر نگرش افراد به این مجموعه و کوشش برای حفظ محیط زیست مؤثر است بدین جهت همه کارکردها و کارهای محیط زیست باید پیوست رسانه ای داشته باشد. وی با بیان اهمیت و جایگاه محیط زیست، اضافه کرد: توجه به رسانه می تواند زمینه ای برای مشارکت مردم به ویژه سازمان های مردم نهاد در حراست از محیط زیست شود. و بطور قطع اطلاع رسانی از اهمیت و جایگاه محیط زیست در زندگی بشر، تأثیر به سزایی در الگوسازی نحوه رفتار با محیط زیست دارد.
مالچ پاشی نفتی را از دستور کار خارج کرده ایم علی سلاجقه، معاون سابق رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نشستی که در ۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ انجام شد در جواب درخواست شهروندی از یکی از شهرستان های غرب استان تهران درباره ی برنامه های دولت برای رفع آلودگی آب، هوا و خاک و درنتیجه غذای مردم که ممکنست به تضعیف سیستم ایمنی مردم منجر شود و همزمان مسؤولیت یک شرکت مشاور سنجش آلایندگی محیط زیست را در اختیار دارد اظهار داشت: بحث تصفیه خانه آلاینده های فاضلاب صنعتی استانهای تهران و البرز را پیگیری کرده ایم تا ساماندهی گردد. وی ادامه داد: ۲۰۰ واحد در شهرک صنعتی اشتهارد هستند که پیش تصفیه فاضلاب خودرا اجرائی نمی کردند که با پیگیری های قضائی ملزم شدند این کار را انجام دهند. در ۲۸ فروردین امسال سی او دی پساب صنعتی این منطقه که به رودخانه شور ورود می کند، به زیر هزار کم شده و بطورکامل شفاف شده است. همین طور موارد آلاینده شهرک چرم این منطقه و رفع بوی نامطبوع آن هم پیگیری شده است؛ یکی دو واحد که دستورات را اجرا نمی کردند، با ورود دادستان البرز به این موضوع، پلمب شدند. وی درباره ی مالچ پاشی اظهار داشت: قبلاً دو نوع مالچ دوستدار محیط زیست به سازمان منابع طبیعی معرفی کردیم که ماحصل تولید شرکت های دانش بنیان داخلی است، تولید این شرکتها باید اقتصادی هم باشد اما منابع طبیعی اجرا نکرد. به همین دلیل بصورت دستوری ورود کردیم و اعلام کردیم باید از مالچ های دوستدار محیط زیست استفاده گردد. سلاجقه سپس در گفت و گو با مدیرکل محیط زیست خوزستان درباره ی مالچ پاشی در این استان خواهان توضیح شد که بگفته این مقام مسئول مالچ مطابق محیط زیست را به سازمان منابع طبیعی معرفی کردیم که باید جایگزین مالچ نفتی وکیوم باتوم شود.
زنده گیری مار افعی در یک مدرسه احمد فریسات، مسؤول وقت مرکز پایش تالاب بامدژ درباره ی داستان زنده گیری مار افعی سمی جعفری در یکی از مدارس حاشیه تالاب بامدژ اظهار داشت: برمبنای تماس مدیر یک مدرسه با مرکز پایش تالاب بامدژ بر اساس مشاهده یک حلقه مار در محوطه مدرسه، مأموران یگان مستقر در مرکز بامدژ بلا فاصله در مدرسه حضور پیدا کردند. باتوجه به سمی بودن گونه مار مشاهده شده، پس از قرار دادن مار در ظرفی مناسب، مأموران یگان مار را در قسمتی از حاشیه تالاب بامدژ رهاسازی کردند. وی ادامه داد: مار جعفری، تیره ای از مارهای افعی است که باتوجه به شروع فصل گرما مجدداً در محیط پیرامون خود آغاز به فعالیت می کند و عمدتا از جوندگان، پرندگان کوچک و برخی از حشرات تغذیه می کند.
جلوگیری از وقوع حریق در اراضی جنگلی سرخه حصار و خجیر محمد هادی علی احمدی، شهردار سابق منطقه ۱۳ تهران با بیان این مطلب که طرح پاکسازی و جمع آوری علف های خشک و هرز در دستور کار معاونت خدمات شهری منطقه قرار گرفته است، اضافه کرد: بخشهایی از اراضی بوستان جنگلی سرخه حصار به جهت بارندگی های بهاری پوشیده از علف های هرز شده اند که با گرم شدن هوا و پایان فصل بهار خشک و امکان حریق افزوده می شود. وی ادامه داد: در امتداد مدیریت و پیش گیری از وقوع احتمالی آتش سوزی در اراضی جنگلی منطقه ۱۳، اقدامات کنترلی شامل علف زنی و علف تراشی، ایجاد آتش بر و همین طور آمادگی کامل اکیپ های اجرائی اطفای آتش سوزی در بوستان جنگلی سرخه حصار و اراضی خجیر بصورت مداوم و مستمر شروع شده است. شهردار منطقه ۱۳ تهران اشاره کرد: حذف بموقع علف های هرز و پیشگیری از رشد بی رویه آنها، راه حل ساده ای است که جهت پیشگیری هر حادثه احتمالی از حریق در فصل گرما و به هدر رفتن منابع مالی و زیست محیطی خواهد شد.
افتتاح دو خانه محیط زیست جدید در تهران علی اصغر طاهری، معاون وقت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۲ تهران با اشاره به افتتاح خانه محیط زیست محلات طرشت و شریف، اظهار داشت: خانه های محیط زیست یکی از زمینه های مهم برای مشارکت مردم در امر صیانت از محیط زیست بحساب می آید. وی ادامه داد: هدف از تاسیس خانه های محیط زیست، هم اندیشی و مشارکت برای ارائه نظرات و پیشنهادات جهت رفع مشکلات و معضلات محیط زیست بوسیله جلب مشارکت مردم و فعالان محیط زیست در امتداد پیشرفت فاکتورهای آموزشی مربوطه است. طاهری اشاره کرد: خانه های محیط زیست می تواند محلی برای بسط دانش زیست محیطی و مجموعه ای برای حضور افراد دغدغه مند و دوستدار محیط زیست باشد.
همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی علی سلاجقه رییس سابق سازمان حفاظت محیط زیست در دیدار با تیبولیته انگارته روبارد وزیر شرکت های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به پیشرفت های علمی کشورمان در عرصه های مختلف همچون محیط زیست اظهار داشت: ایران آماده اعطای بورس به دانشجویان آفریقای مرکزی برای کسب علم در تمامی حوزه های فنی مهندسی، پزشکی و به خصوص حوزه محیط زیست است. وی با اشاره به این که جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۶ اهتمام کرده تا از زیر پرچم استعمار غرب بیرون رود، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران همیشه از ندای آزادی خواهی در هر گوشه از جهان حمایت کرده است و در این جهت هر توانی که در عرصه محیط زیست داریم را در اختیار مردم و دولت شما قرار خواهیم داد. معاون رییس جمهوری اشاره کرد: کشور ما در کلیه زمینه های فناوری علمی خصوصاً انرژی های نو، مدیریت منابع آب و پساب، مدیریت پسماند، صیانت از زیستگاه های طبیعی و توسعه رشته های دانشگاهی مختلف در عرصه محیط زیست می تواند نیازهای مردم آفریقای مرکزی را تامین کند و در این جهت حتما پیگیری ها و هماهنگی های ضروری جهت دعوت از وزیر محیط زیست این کشور برای حضور در ایران انجام خواهد گرفت. بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان رایگان می شود سازمان محیط زیست اظهار کرد: همزمان با روز ملی موزه ها و روز ملی تنوع زیستی (۲۷ اردیبهشت تا ۳ خرداد ۱۴۰۳) بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان بصورت رایگان است. موزه های تاریخ طبیعی به عنوان یکی از متفاوت ترین موزه ها، نشان دهنده تاریخ جهان آفرینش و طبیعت و محل نگهداری خیلی از گونه های جانوری و گیاهی هستند. موزه تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با ذخیره بالاتر از ۹۰۰ نمونه از اجزای مختلف تنوع زیستی شامل جانوران، گیاهان، سنگ، کانی و فسیل در کنار نمایش تنوع زیستی پنج قاره به تفکیک، گنجینه بسیار با ارزشی برای تنوع زیستی ایران و جهان به حساب می آید.
تولد اولین گوزن زرد ایرانی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ علی سالاروند مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست لرستان اظهار داشت: سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در امتداد حفظ و احیا گوزن زرد ایرانی و در خطر انقراض هشت رأس گوزن زرد ایرانی از دو سایت تکثیر و پرورش دشت ناز ساری و سایر مراکز تکثیر کشور به لرستان و دامنه های زاگرس که زیستگاه و خاستگاه اصلی اینگونه در گذشته بوده، انتقال داده شد. وی ادامه داد: گوزن زرد ایرانی در سایت تکثیر و پرورش فجر صفای کشت و صنعت لرستان واقع در دامنه های یافته کوه حفاظت و نگهداری می شوند که اولین و بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش گوزن زرد در کشور است که با مشارکت بخش خصوصی و در امتداد حفاظت مشارکتی از گونه های باارزش حیات وحش و ذخایر ژنتیکی به وجود آمده است. سالاروند از تولد یک رأس گوساله در اردیبهشت ماه سال جاری آگاهی داد و گفت؛ گوساله تازه متولد شده در وضعیت مناسب و پایداری می باشد و توسط مسؤلان سایت و دامپزشک مربوطه به همراه مادر تحت مراقبت است و شرایط زیستی و بستر مناسب برای زادآوری و رشد گوساله توسط کارشناسان زحمتکش این اداره کل و مجموعه کشت و صنعت فجر صفا لرستان فراهم گشته است.
۳۵ گونه پرنده مهاجر به ایران در لیست گونه های در معرض تهدید غلامرضا ابدالی مدیرکل وقت دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به روز جهانی پرندگان مهاجر اظهار داشت: ایران در راه کریدورهای مهاجرتی حائز اهمیت جهانی قرار دارد و از مقاصد زمستان گذرانی پرندگان آبزی و کنار آبزی از عرض های شمالی است، با وزش اولین بادهای پاییزی در مناطق شمالی روسیه و سیبری، مهاجرت پرندگان آغاز می شود، زمان مهاجرت پرندگان متفاوت می باشد و گونه ها و گروههای مختلف بسته به خاصیت های زیستی خود در زمان مناسب این جابجایی را شروع می کنند. وی گفت: بخش عمده تنوع پرندگان مهاجر به ایران به گونه های آبزی و کنار آبزی اختصاص دارد، این پرندگان از خانواده غواص ها، کشیم ها، کبوترهای دریایی، پلیکان ها، باکلان ها، حواصیل ها و اگرت ها، لک لک ها، اکراس ها، فلامینگوها، درناها، چنگر و طاووسک و یلوه ها، مرغابی ها شامل قوها، غازها، اردک ها، و گونه های کنار آبزی همچون سلیم ها، آبچلیک ها، گیلانشاه ها، کاکایی ها و پرستوهای دریایی هستند. ابدالی اشاره کرد: پرندگان آبزی و کنار آبزی بصورت هماهنگ و همزمان در میانه فصل زمستان گذرانی خود، در ماه ژانویه میلادی مورد سرشماری و برآورد جمعیت قرار می گیرند، این همزمانی و هماهنگی به مفسرین و کارشناسان موسسات بین المللی کمک می نماید تا برآوردی از اندازه جمعیت در سطح منطقه ای و جهانی داشته باشند.
جابه جایی جانوران وحشی در باغ وحش ها باید با مجوز باشد علی سلاجقه، معاون سابق رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نامه ای به مدیران کل محیط زیست استانها فرمان داد تا بر فعالیت باغ وحش ها نظارت جدی و مستمر داشته باشند و هرگونه جابه جایی جانوران وحشی در باغ وحش ها با اجازه کتبی سازمان حفاظت محیط زیست انجام گیرد. وی در این نامه عنوان داشت: با توجه به حساسیت رسانه ای فعالان محیط زیست درباب عملکرد نامناسب باغ های وحش، باغ های پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات، از آنجا که نقش مدلول دار باغ های وحش در حفاظت و آموزش محیط زیست و شناخت اهمیت حیوانات به عنوان قسمتی از تنوع زیستی در پایداری و تعادل زیست بوم ها و ترویج فرهنگ پشتیبانی از حیوانات غیر قابل انکار بوده و در صورت عدم کارکرد صحیح، اثر معکوس آن بر روی عامه مردم (با تاکید بر کودکان)، غیر قابل جبران است. سلاجقه در این نامه با اشاره به این که واحدهایی که منفک از اهداف و بیشتر بمنظور خرید و فروش گونه راه اندازی شده اند، باید در مدار ساماندهی قرار گیرند، بیان داشت: در صورت عدم تمکین این باغ های وحش در مدار تعطیلی و حذف قرار خواهند گرفت.
ورود خودرو های آفرود به پارک ملی لار ممنوع است در نشست مدیریتی که ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ انجام شد بررسی مشکلات محیط زیستی پارک ملی لار با حضور نمایندگان اداره کل حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری، امور عشایری و شرکت آب منطقه ای استان تهران و همین طور مدیریت سد لار، ضمن بررسی موارد و مشکلات موجود در مجموعه حفاظتی لار، درباب تعیین بهترین زمان ورود عشایر و گردشگران به منطقه و همین طور اتخاذ تدابیر لازم بمنظور کمترین لطمه های وارده زیست محیطی، بحث و تصمیم گیری شد. در جلسه مصوب شد، گردشگران فقط مجاز به عبور از ورودی پاسگاه محیط بانی ۱۷ اسفند بوده و از ورودشان از سایر مسیرها ممانعت می شود؛ همین طور ورودی اصلی عشایر از پاسگاه محیط بانی ایرا بوده و در صورت موردی می توانند از مسیر پاسگاه محیط بانی ۱۷ اسفند نیز عبور کنند. الزام دامداران به همراه داشتن پروانه تعلیف و ارائه کارت واکسیناسیون دام و همین طور ممانعت از ورود دام مازاد به پروانه نیز در این نشست به تصویب رسید.



منبع:

1404/01/05
11:50:22
5.0 / 5
24
تگهای خبر: آب , آتش , آزاد , آلودگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه
به پرشین رز، جایی که گل ها فقط زیبا نیستند، بلکه سخنگوی طبیعت اند، خوش آمدید! فراتر از یک سایت گل و گیاه