در گزارش پرشین رز عنوان شد؛
جای خالی بیمه درمدیریت سیل
پرشین رز: مساله بیمه سیل جایگاه آن در مدیریت سیل و نحوه حضور بیمه ها بعنوان یكی از اركان مهم در مراقبت از زیستگاه های شهری و روستایی حلقه پنهانی است كه تابحال به آن كم توجه شده است.
طاهره یلفانی كارشناس اندیشكده تدبیر آب ایران در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: از فروردین ماه تا دی ماه امسال شاهد رویدادهای گوناگون سیل در كشور بوده ایم، شهرستان های خاش، دلگان و روستاهای حاشیه تفتان در محاصره سیل قرار گرفته و به دنبال آن مردم بعضی از شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان تا كمر در آب فرو رفته اند. ظهور و بروز بلایای طبیعی همچون سیل و تكرار خسارات وارد آمده كنونی نشان از این واقعیت دارد كه موضوع سیل را باید بعنوان یك واقعیت انكارناپذیر كشور بپذیریم و به دنبال اتخاذ راهكارها و اقدامات متنوع در حوزه های مختلف تسكین دهنده و سازگاری مؤثر با این رویداد و كاهش نتایج آن باشیم.
یلفانی اضافه كرد: یكی از این اقدامات مدیریت ریسك به صورت كلی و توجه به بیمه سیل به صورت خاص است كه نه تنها برای عامه مردم كه حتی در اذهان دولتمردان هم جایگاه و كاركرد به جایی ندارد.
وی تصریح كرد: برمبنای مستندات آماری خسارات سیل فروردین ماه ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان بوده است و باتوجه به گزارشی كه از سیل اخیر در هرمزگان منعكس شده بیشترین خسارات وارده زیرساختی است بدین جهت عمق فاجعه زمانی بروز پیدا می كند كه قسمت اعظم این خسارات به خصوص خسارات زیرساختی و روستایی تحت پوشش بیمه نیستند.
بیمه سیل یا مدیریت سیلاب
كارشناس اندیشكده تدبیر آب ایران توضیح داد: مساله بیمه سیل جایگاه آن در مدیریت سیل و نحوه حضور بیمه ها بعنوان یكی از اركان مهم در مراقبت از زیست گاه های شهری و روستایی حلقه پنهانی است كه تابحال به آن كم توجه شده است. این مساله به این معنا نیست كه بیمه كنندگان سیل در عرصه نبودند بلكه پرداختن به جایگاه آن در مدیریت سیل، نحوه محاسبه ریسك و پوشش آن برای سیلاب به نحوی نبوده كه بتوانند دغدغه سیل را از ذهن شهروندان و به خصوص روستانشینان خارج كنند.
یلفانی افزود: از طرف دیگر باید این مساله مورد توجه قرار بگیرد كه بیمه سیل با سایر ابزارهای مدیریت نتایج سیل متفاوت می باشد. بدین سان كه سایر روش ها به دنبال كاهش خسارت های ناشی از سیل است در صورتیكه بیمه خسارات را در زمان و مكان پخش می كند. در واقع رابطه مشخصی بین بیمه و ترمیم خرابی ها وجود دارد.
وی توضیح داد: گرچه بیمه خسارت های ناشی از سیل را در طولانی مدت كاهش نمی دهد اما می تواند اقدامات راهبردی و تكمیلی در قسمتی از مدیریت سیلاب دشت ها باشد كه خسارات را می كاهد مثل تأسیسات كاهش خسارات سیل، پیش بینی، مقابله با سیل یا تغییر در نحوه كاربری اراضی بطوریكه لطمه پذیری كمتر در مقابل سیلاب وجود داشته باشد.
كارشناس اندیشكده تدبیر آب ایران نتیجه گرفت: بدین سبب بیمه سیل شامل عناصری است كه هم جزو تمهیدات ناشی از برنامه ریزی و تمهیدات واكنشی است اما مساله اصلی اینجاست كه آیا بیمه سیل می تواند بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی اقشار مختلف خصوصاً گروه های لطمه پذیر اثر مثبتی بگذارد به عبارتی این بیمه ها چه نقشی در كاهش اثرات منفی سیل دارد.
یلفانی افزود: سیل همه ساله در كشور ما جاری می شود و متناسب با دبی آن در بستر رودخانه فرسایش رخ می دهد. بر همین مبنا اگر نقشه سیل وجود داشته باشد بطوریكه نقشه راه و حركت تمام رودها و رودخانه ها ترسیم شود پس می توان متناسب با روندهای گذشته احتمال سیل های همراه با تخریب در حاشیه رود و دامنه تخریب آنرا پیش بینی نمود. همین طور بیمه ها نیز با محاسبه دقیق ریسك، قیمت مناسب را به هر سازه ای كه در اثر سیل خسارت دیده است پیشنهاد می دهد و بلافاصله پس از سیل اهالی مناطق سیل زده می توانند با دریافت خسارت مبادرت به بازسازی مناطق یا سازه های صنعتی و كشاورزی كنند.
بیمه سیل در كشورهای دیگر
كارشناس اندیشكده تدبیر آب ایران اعلام نمود: دو روش اساسی ارائه بیمه سیل در كشورهای توسعه یافته وجود دارد، در روش اول سیستم اختیاری است، در این حالت بیمه گران بیمه نامه های استاندارد خودرا برای پوشش مكمل خسارات سیل با پرداخت حق بیمه اضافی توسعه می دهند. این سیستم با علم به این واقعیت كه تنها كسانی كه به احتمال زیاد در معرض خطر سیل خواهند بود بیمه نامه را خریداری می كنند با شكست رو به رو می شود. وضعیتی كه در صنعت بیمه به انتخاب نامساعد مشهور است.
یلفانی افزود: برمبنای سیستم دوم، پوشش سیل با پوشش خطرات دیگری مانند حریق و توفان هم راه است در این سیستم در صورت گسترش خطر خسارات سیل در كل یك منطقه جغرافیایی بزرگ حق بیمه دریافتی برای سایر پوشش ها توزیع می شود و تا حد زیادی موجب افزایش درصد جمعیت تحت پوشش برای سیل می شود.
وی درانتها اظهار داشت: پیشرفته ترین سیستم بیمه سیل در آمریكا برپاست، آمریكا تلاش نموده تأسیسات غیرسازه ای و سازه ای اش را گسترش دهد و بیمه و مدیریت راهبردی از مخازن جزو اقدامات غیرسازه ای شمرده می شود.
منبع: پرشین رز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب