همزمان با روز جهانی پشه؛

از بابالنگ درازهای بی آزار تا پشه های خونخوار

از بابالنگ درازهای بی آزار تا پشه های خونخوار پرشین رز: 29 مردادماه (20 آگوست) روز جهانی پشه است؛ روز یک موجود ریز اما آزاردهنده و گاهی خطرناک. حشره ای که در آب های راکد رشد می کند اما دارای فواید و در عین حال مضرات بسیاری است. بگفته یک کارشناس ارشد تنوع زیستی دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی شرکت پشه های بابالنگ دراز یا لارو پشه های آبزیژ در زنجیره غذایی از فواید پشه ها است، این در حالیست که در صورت ازدیاد جمعی، آفت برای اکوسیستم یا ناقل بیماری می شوند.



علیرضا نادری در گفت و گو با ایسنا به تعداد گونه های مختلف حشرات راسته دو بالان اشاره نمود و اظهار داشت: در دنیا حشرات راسته دو بالان بیش از ۱۳۰ هزار نوع شامل مگس ها و پشه ها و نزدیک نیمی از این حشرات پشه هستند. در ایران حشرات راسته دو بالان حدود هزار گونه هستند. بتازگی «پشه آئدس» از جنوب ایران گزارش شده است اما گونه های شاخص در کشور پشه «کولیکس خانگی»، پشه «آنوفل» و «خاکی» هستند، گونه هایی که می توانند خطرناک و گاهی آزاردهنده باشند.

وی به فواید پشه ها برای اکوسیستم اشاره و اظهارکرد: یکی از فواید حشرات که پشه ها نیز شامل آن می شوند، شرکت در زنجیره یا شبکه غذایی است. خیلی از پشه ها مانند خانواده تیپولیده (پشه های بابالنگ دراز یا پا دراز) با آنکه ظاهر بزرگ و خشنی دارند اما بی نیش هستند. اگر این پشه ها نباشند خیلی از پرندگان خصوصاً در مناطق کوهستانی بدون غذا می مانند. بعلاوه ورود اجساد آنها به خاک موجب غنای خاک می شود.

نادری باتوجه به جمعیت بالای پشه های آبزی اضافه کرد: لارو پشه های آبزی (نوزاد جانورانی که بعد از زاده شدن یا از تخم بیرون آمدن، جسم آن تکامل و دیگرگونگی می یابد) نیز مورد تغذیه ماهی ها، قورباغه ها، دوزیستان، انواع حشرات آبزی و پرندگان قرار می گیرد.

وی اشاره کرد: پشه هایی که ناقل بیماری هستند با انتقال بیماری به دیگر موجودات موجب کنترل جمعیت آنها می شوند.

این حشره شناس به خطرات ازدیاد جمعیت پشه ها اشاره نمود و اظهار داشت: با افزایش جمعیت هر حشره و موجود زنده ای بیش از اندازه مجاز، آن موجود نقش آفت را در اکوسیستم پیدا می کند. از طرفی برخی پشه ها که ناقل بیماری خاص هستند در طبیعت می توانند حتی موجب آزار حیوانات وحشی شوند. با نیش زدن و مکیدن خون آنها، عوامل بیماری زا مانند ویروس، باکتری و انگل های تک سلولی را به آنها انتقال دهند. بطور کلی در صورت برهم خوردن تعادل در هر مکانی، امکان متضرر شدن سایرگونه ها وجود دارد.

وی در این جهت باتوجه به خطرات پشه ها برای انسان اظهار داشت: با تخریب زیستگاه های طبیعی مانند تالاب ها به دست انسان پرندگان، دوزیستان، خزندگان و.. نابود می شوند، در نتیجه پناه آوردن پشه ها به زیستگاه های دست ساز انسان و مناطق شهری امری طبیعی است. در هر فضایی که دارای مقداری آب باشد از آب کولر گرفته تا یک ظرف کوچک آب زادآوری می کنند و بصورت بالقوه اگر بیماری زا باشند می توانند برای انسان نیز خطرناک باشند.

این حشره شناس به محل رشد و تجمع پشه ها اشاره نمود و توضیح داد: بطور معمول مردم پشه ها را با آب و رطوبت می شناسند این در حالیست که خیلی از پشه ها در خاک و مناطق بیابانی زندگی می کنند. به عنوان نمونه تعدادی از پشه های خاکی داخل لانه جونده ها یا در میان ماسه ها در سواحل زندگی می کنند. تعدادی از دیگر پشه ها نیز روی گیاهان زندگی می کنند اما بخش عمده آنها وابسته به آب هستند. بنا بر این است که اطراف مناطق مرطوب تالاب ها، مناطق نم دار، محل تجمع آب ها یا فاضلاب ها حضور دارند. چاله های آب در خیابان ها، جوی آب کثیف و غیرجاری نیز زیستگاه مناسبی برای پشه ها هستند.

وی درباره ی پشه های خانگی اظهار داشت: پشه های خانگی بطور معمول داخل آب کولر، آب گلدان ها یا فاضلاب دستشویی و حمام ها هستند. بطور معمول پشه های خانگی «کولکس» از خانواده «کولیسیده» هستند که به آب نیز وابسته هستند. ماده های آنها خونخوار هستند و نیش می زنند و نرها بدون نیش هستند.
پشه کولکس


منبع:

1401/05/29
10:45:28
5.0 / 5
1178
تگهای خبر: آب , باغ , بیماری , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه