زمان تولد شکوفه ها تحت تأثیر دما
به گزارش پرشین رز، یک گیاه شناس با اشاره به اینکه همچون عوامل اثرگذار بر گلدهی گیاهان، تغییرات دمایی است، اظهار داشت: گلدهی گیاهان در مناطق جغرافیایی مختلف، متفاوت می باشد.
احمدرضا محرابیان درگفت و گو با ایسنا در رابطه با گلدهی گیاهان و رشد گونه های گیاهی در فصل بهار اظهار نمود: یکی از اصلی ترین خصوصیت های گیاهان در کاهش رقابت، تناوب و تنوع در چرخه گلدهی است، ازاین رو گونه های متنوع گیاهی در بازه زمانی معینی گل می دهند.
وی اضافه کرد: گلدهی گیاهان در مناطق جغرافیایی مختلف، متفاوت می باشد. به صورت مثال در مناطق جنوبی و گرمسیری کشور چرخه رویشی گیاهان از آذرماه شروع می شود و دوره زایشی با شروع بهار سال بعد به اتمام می رسد اما گلدهی گیاهان در مناطق معتدله و معتدله سرد از بهار شروع می شود و تا اواخر مرداد ادامه دارد.
به گفته این کارشناس گیاه شناسی، ابتدا گونه های یکساله شروع به گلدهی می کنند که دامنه وسیعی از گیاهان خانواده گندم، گل گاوزبان، نخود، آفتابگردان و نعنا همچون این گونه های گیاهی هستند.
وی افزود: همچون خصوصیت های دیگر این گیاهان یکساله اینست که در اواخر اسفندماه جوانه می زنند و در اواخر خردادماه هم گلدهی و بذردهی آنها تمام و چرخه گیاهان تکمیل می شود. بعد از گونه های یکساله، گیاهان علفی چند ساله و درختچه ها فرآیند گلدهی را آغاز می کنند که این فرآیند تا اواخر تابستان ادامه دارد.
محرابیان در رابطه با گلدهی گیاهان در فضای سبز شهری اظهارکرد: طراحی فضای سبز استاندارد در شهرها باید بگونه ای باشد که خدمات بوم شناختی و ارزش های زیبایی شناختی را در همه فصول ایجاد نماید. توجه به تباین رنگ ها، فرم و شکل، کارکرد بوم شناختی، تناسب با محیط طراحی، ملاحظات بوم شناختی و ایمنی زیستی از مهم ئترین اصول کاشت گونه های گیاهی در مناظر شهری است.
وی اضافه کرد: ساعت زیستی گونه ها سبب تنظیم و بروز خصوصیت های رویشی و زایشی در زمان مناسب می شود و هرگونه ای متناسب با این ساعت زیستی در بازه ای معین فعالیتهای زیستی را آغاز می کند و به اتمام می رساند.
این کارشناس گیاه شناسی با اشاره به اینکه شرایط اقلیمی بخصوص دما بر تغییرات این ساعت موثر است و سبب تغییر در فعالیتهای زیستی گیاهان می شود، تصریح کرد: تغییرات اقلیمی با تغییر در نظم چرخه های زیستی طبیعت سبب صدمه به گونه های گیاهی شده است. بعلاوه تعییر در چرخه گلدهی گیاهان سبب قطع جریان ژنی، فرسایش ژنتیکی و کاهش قدرت سازش گیاهان در مقابل تنش های زیستی و بوم شناختی شده که خیلی از گونه های گیاه حساس و صدمه پذیر را با کاهش جمعیت و در نهایت با انقراض مواجه کرده است.
محرابیان در انتها خاطرنشان کرد: این تاثیرات بخصوص در بوم سازگان های کشاورزی سبب کاهش مقاومت محصولات زراعی درباربر تنش های زیستی و بوم شناختی، کاهش محصول، صدمه به بوم سازگان و درنهایت تهدید امنیت غذایی می شود که از بزرگترین چالش های قرن اخیر است.
منبع: پرشین رز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب