کیسه های پلاستیکی تهدیدی برای محیط زیست

کیسه های پلاستیکی تهدیدی برای محیط زیست پرشین رز: مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی بدون پلاستیک با اشاره به سهم آلودگی های پلاستیکی در محیط زیست به تشریح وضعیت تولید، مصرف و آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف کیسه های پلاستیکی پرداخت.



به گزارش پرشین رز به نقل از ایسنا مهدی خادم ثامنی همزمان با۲۱ تیر ماه مصادف با۱۲ جولای به مناسبت روز جهانی بدون پلاستیک اظهار داشت: یکی از دلیلهای نامگذاری این روز، مصرف بسیارزیاد کیسه های پلاستیکی و از طرفی دیگر ماهیت تجزیه ناپذیری این ماده نفتی و لطمه های ناشی از آن بر محیط زیست است. باتوجه به اطلاع رسانی و آگاهی بخشی بوسیله رسانه های دیداری و شنیداری همین طور شبکه های مجازی کشور تقریباً بیشتر مردم از آثار زیانبار و مخرب و جبران ناپذیر پلاستیک که پرکاربردترین آنها، کیسه های پلاستیکی هستند، باخبر شده اند و این آگاهی بخشی نقطه شروع تغییر بینش و رفتار انسان ها نسبت به محیط زیست است.

مدیر کل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد: کیسه های پلاستیکی نمادی از فرهنگ مصرف گرایی در دنیای امروز است. این محصولات پلیمری باتوجه به روند بسیارکند تجزیه، نرخ پایین بازیافت و از همه مهمتر رهاسازی در دشت ها، رودخانه ها، جنگلها، کویرها، اقیانوس ها و به عنوان تهدید جدی برای حیات گونه های جانوری وگیاهی، یکی از نگرانی ها و دغدغه های جدی زیست محیطی تلقی می شود، بطوریکه دفتر برنامه محیط زیست سازمان ملل UNEP، آلودگی پلاستیکی را به عنوان یکی از ۱۰ مشکل اصلی زیست محیطی در جهان معرفی کرده است.

وی اضافه کرد: آمارها حاکی از این است از سال ۱۹۵۰ تا حالا بیش از ۸ میلیارد تن پلاستیک در دنیا تولید شده است. در سالهای اولیه به میزان یک و نیم میلیون تن در سال و هم اکنون نزدیک به ۴۰۰ میلیون تن در سال و این یعنی یک رشد خیره کننده و بسیار فزاینده.

مدیر کل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست افزود: متاسفانه کشور ما ایران به عنوان هفدهمین تولید کننده بزرگ پلاستیک در دنیا شمرده می شود. بخش قابل توجهی از پلاستیک ها مصرفی به پسماند تبدیل می شود. باتوجه به انواع پلاستیک ها، بخش کمی از پسماندهای پلاستیکی به عنوان زائدات با ارزش وارد چرخه بازیافت می شود اما متاسفانه حدود ۶۰ درصد از پلاستیک ها بازیافت نمی شوند و یا در طبیعت رها سازی و یا بخش عمده آن وارد محل های دفن پسماند می شوند.

خادم ثامنی درباب مدیریت بهتر پسماندهای پلاستیکی در کشورمان سفارش کرد: با اهمیت ترین دغدغه زیست محیطی در مورد پسماندهای پلاستیکی، حجم بالای تولید آنها خصوصاً کیسه های پلاستیکی است که باتوجه به قیمت پایین، تولید و سهل الوصول بودن، مصرف آن در کشور بسیار زیاد است و سفارش می شود برای پیش گیری از روند زیانبار تولید و مصرف کیسه های پلاستیکی، سیاست های تشویقی و تنبیهی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان توسط دولت اعمال شود تا ضمن کاهش میزان تولید بی رویه کیسه های پلاستیک، مردم نیز علاقه ای به مصرف آنها نداشته باشند و خوشبختانه این سیاست های تشویقی و تنبیهی درآیین نامه کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی پیش بینی شده است.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر موضوع آموزش اشاره کرد: در مدیریت اصولی پسماندها، توجه به نقش و جایگاه مردم بسیار مهم و قدم اول آموزش مردم است. در این جهت صدا و سیما باید برمبنای تکالیف مقرر در قانون مدیریت پسماند، در حوزه آموزش مردم و فرهنگ سازی همکاری کند و اعتقاد بر این است در صورت افزایش میزان آگاهی های جامعه می توان مصرف کیسه های پلاستیکی را کم کرد.

خادم ثامنی ضمن اشاره به وظایف دولت ها در حوزه کاهش تولید و مصرف کیسه های پلاستیکی اظهارکرد: برمبنای گزارشات، هم اکنون کشورهایی همچون انگلستان، چین، ایتالیا، استرالیا، هند، فرانسه، بوتان، بنگلادش و برخی از کشورهای آفریقایی و برخی از شهرهای آمریکا استفاده از کیسه های پلاستیکی را ممنوع کرده اند و برخی دیگر از کشورها همچون ایرلند، بلژیک، آلمان و چندین ایالت در آمریکا با تعیین مالیات برای این کیسه ها، قیمت آنها را افزایش داده اند تا جذابیتشان برای مشتریان کم شود. در سوئیس مردم اجازه ندارند از کیسه های پلاستیکی برای حمل زباله های خود بهره گیرند و باید کیسه های مخصوص زباله که آرم شهرداری روی آنها درج شده را خریداری و برای زباله های خود بهره گیرند.

وی اضافه کرد: برمبنای آخرین گزارش دفتر برنامه های محیط زیستی سازمان ملل (UNEP)، هم اکنون حدود ۱۳۰ کشور قوانین و مقرراتی را برای ممنوعیت توزیع و کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی تدوین و اجرا کرده اند. کشور ما ایران نیز در امتداد کاهش میزان مصرف کیسه های پلاستیکی، بوسیله سازمان حفاظت محیط زیست و با هماهنگی سایر دستگاهها مانند سازمان صدا و سیما، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت آموزش وپرورش و سازمان ملی استاندارد، بخشنامه اجرائی کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی تهیه و تقدیم هیئت دولت کزد که خوشبختانه در مهرماه ۱۴۰۱ تصویب و به دستگاههای متولی ابلاغ گردید.

خادم ثامنی ضمن تاکید به وظایف مردم در کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی اظهار داشت: دریافت کمترین تعداد کیسه های نایلونی هنگام خرید، به همراه داشتن کیسه های پارچه ای در زمان خریدهای قابل پیش بینی، استفاده از سبدهای خرید بجای نایلون، استفاده کمتر از ظروف یک بار مصرف، خرید محصولاتی که در بسته بندی آنها بجای پلاستیک از شیشه یا کاغذ استفاده شده و آن چه بسیار اهمیت دارد افزایش سطح آگاهی و دانش درباره ی موضوعات و شناخت وظایف فردی و به تبع آن تقویت حس مشارکت اجتماعی است.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به این که کیسه های پلاستیکی غالبا از جنس پلی اتیلن یا پلی پروپیلن و بصورت تک لایه یا چند لایه ای هستند، اضافه کرد: بخشنامه کاهش مصرف پلاستیک در۱۰ ماده تصویب گردید و در ماده ۲ آن که یکی از مهم ترین مواد بخشنامه مذکور است - وزارت صمت مکلف است برنامه ای پنج ساله را تدوین کند تا سالانه ۲۰ درصد از ظرفیت تولیدی کیسه های پلاستیکی نازک با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون با کیسه های زیست تخریب پذیر و یا سازگار با محیط زیست جایگزین شود.

خادم ثامنی با اشاره به ماده ۱ بخشنامه که به تعریف کیسه های زیست تخریب پذیر و سازگار با محیط زیست پرداخته است، اظهار داشت: بر طبق ماده ۲ قرار شد یک شیوه نامه تشویقی توسط وزارت صمت وسازمان حفاظت محیط زیست تدوین وتوسط وزارت اموراقتصادودارایی ابلاغ شود.

وی همین طور درباره ی ماده۳ بخشنامه توضیح داد: بر طبق این ماده وزارت صمت با همکاری وزارت کشور شیوه نامه ای در راستای کاهش تولید پسماند و محدود کردن تولید، توزیع و مصرف کیسه های پلاستیکی تهیه خواهد شد همین طور در این ماده بر ممنوعیت توزیع رایگان کیسه های پلاستیکی به جز میوه فروشی ها و ممنوعیت توزیع کیسه های پلاستیکی نازک با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون تاکید گردیده است.

وی با اعلان اینکه در شیوه نامه ماده ۳ ممنوعیت توزیع کیسه های کمتر از ۲۵ میکرون وجود دارد، اضافه کرد: این کیسه ها بسیارنازک و سبک هستند و تجزیه و بازگشت شان به طبیعت بسته به نوع پلیمر و شرایط محیطی بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ سال زمان بر است.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر این که در کارگروه های ملی مدیریت پسماند جلسات مختلفی برای این مساله برگزار شده است، توضیح داد: در ماده ۳ بخشنامه سه ماه برای ابلاغ این شیوه نامه به عبارتی تا بهمن ماه سال ۱۴۰۱ مهلت داده شده بود که به سبب برخی مشکلات تهیه و ابلاغ این شیوه نامه به تاخیر افتاده است. سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت صمت با همکاری وزارت کشور در کوشش برای تهیه این شیوه نامه هستند که نیاز به فرصت بیشتری است.

به گفته خادم ثامنی کیسه های پلاستیکی زیست تخریب پذیر با اضافه شدن یک سری از مواد شیمیایی، توسط میکرو ارگانیسم های موجود در محیط تجزیه میشوند وبه آب، دی اکسیدکربن ومواد غیرمضررتبدیل خواهند شد.

مدیرکل دفترمدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست همین طور با اشاره به ماده ۶ بخشنامه کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی اظهار داشت: بر طبق این ماده امیدواریم در آینده نزدیک باتوجه به انجام هماهنگی های بین دستگاهی و مصوبات کارگروه ملی مدیریت پسماند، استاندارد ملی کیسه های زیست تخریب پذیرتدوین و ابلاغ شود.

وی ضمن اشاره به کنوانسیون پلاستیک اظهار داشت: جلسات مختلفی در سطح بین المللی درحال برگزاری است و توانسته با عنایت به زیان های زیست محیطی پلاستیک ها به محیط زیست و سلامت انسان، تعهدات بین المللی در عرصه ممنوعیت و محدودیت تولید پلاستیک بوجود آورد.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند درباب میزان آلودگی های پلاستیکی و میکروپلاستیک ها در محیط اظهار داشت: هم اکنون حدود ۱۸۵ هزار تن پلاستیک سالانه در کشور تولید می شود که قابلیت برگشت به طبیعت را ندارند بدین سبب باید در بخش جمع آوری پسماندهای پلاستیکی و بازیافت آنها توجه بیشتری داشته باشیم تا با تبدیل شدن به مواد اولیه صنایع، در محصولات دیگر استفاده شوند. هم اکنون هیچگونه حدود مجاز برای آلاینده های میکروپلاستیک ها درمحیط های آب، خاک وهوا همین طور استاندارد ملی و یا بین المللی وجود ندارند بدین سبب درحال حاضرنمی توان گفت چه مقدار از آلودگی های محیط زیستی ما را شامل می شوند اما پژوهشگران بر طبق تحقیقات و پایش های انجام شده بین المللی معتقدند مقدار غلظت این آلاینده ها در منابع حیاتی درحال افزایش است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، خادم ثامنی در آخر تاکید کرد: چالش های زیست محیطی کیسه های پلاستیکی کیسه های پلاستیکی از یک سو به عنوان یک کشف ممتاز در قرن بیستم شمرده می شود که مصرف از آنها در قرن بیست و یکم نیز ادامه یافته اما به عنوان چالشی بزرگ برای محیط زیست سیاره تلقی میگردد و این محصولات بااینکه خواص منحصر به فردی دارند که منجر به افزایش رغبت و استفاده از آنها شده است اما از طرف دیگر لطمه های جبران ناپذیری به محیط زیست ما وارد کرده اند و شاید نتوان از محصولات پلاستیکی صرف نظر و یا جایگزینی برای آن انتخاب نمود اما باید استفاده از این محصولات بهینه و بصورت معقول باشد تا به محیط زیست حداقل لطمه وارد شود.





منبع:

1402/04/21
20:09:17
5.0 / 5
342
تگهای خبر: آب , آلودگی , اقیانوس , برگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه