در بیانیه ای مطرح شد؛

تپال قربانی طرح غیرکارشناسی

تپال قربانی طرح غیرکارشناسی به گزارش پرشین رز، جمعیت دیده بان طبیعت در اطلاعیه ای نسبت به اجرای طرح زنده گیری چهارپایانی مانند قوچ و میش برای تغذیه یوزپلنگ ها و دست کاری در طبیعت اخطار داده است.



به گزارش پرشین رز به نقل از مهر، چندی است که اداره کل محافظت از محیط زیست استان سمنان طرحی را برای زنده گیری چهارپایان برای انتقال به توران در نظر دارد که کارشناسان بشدت با آن مخالف هستند جمعیت دیده بان طبیعت در آخرین واکنش خود طی اطلاعیه ای نوشت: اقتصاد، معیشت و کشورداری باید اصلاح گردد تا نیازی به مداخله ی مستقیم در چرخه زندگی یوزها و نابودی سایر زیستگاه های حیات وحش نباشد.
در این بیانیه آمده است: بحران های اقتصادی و معیشتی نرخ شکار و شکارگری در اقشار ضعیف مردم و تعارض جوامع محلی با محیط زیست را افزایش داده، بنابراین خصوصاً در زیستگاه یوزها یعنی توران سبب کاهش شدید آهوان و سایر طعمه های یوزپلنگ گردیده است. تنگناهای اقتصادی دامن ارگان محافظت از محیط زیست کشور را هم گرفته و حقوق ناچیز محیط بانان و البته قوانین غیر حمایتی، انرژی و انگیزه ی آنان را در برابر انجام وظیفه بشدت کاهش داده، هرچند محیط بانانی هم هستند که جانشان را فدای محیط زیست ایران می کنند.
دیده بان طبیعت می نویسد: بعضاً مجوز معادن در زیستگاه یوزها صادر می شود شاید به این علت که در شرایط تحریمی و احتیاج به درآمدزایی حتی به بهای نادیده انگاشتن توسعه پایدار قرار داریم. معدن چغندر سر نمونه ی آنست، شروع فعالیت معدن پتاس لطمات جبران ناپذیری بر عرصه خواهد زد، معدن آهن و معدن مس هم در حاشیه های توران از این دست مواردند.

در این بیانیه آمده است: ایمن سازی جاده ی مرگِ سریع ترین دونده ی خشکی جهان پس از چندین وقفه با سرعتی لاک پشتی به پیش می رود و در حالیکه ۱۱ یوزپلنگ در شمال توران در جاده شاهرود - مشهد از دست رفته اند نمی توان از عدم تکرار این فاجعه اطمینان داشت چونکه هیچ روگذری برای تردد یوزها ساخته نشده و صرفا اصلاح آبراه ها بعنوان زیرگذر با چندین کیلومتر فنس کشی، روشنایی و کاهش سرعت وسایل نقلیه صورت گرفته که هیچگاه کافی نخواهد بود. ضمن آنکه شاید این اقدامات دیگر کریدور یوزها را پوشش ندهد. در این خصوص جمعیت دیده بان طبیعت یک مرتبه طرح روگذرهای طبیعت گرا و فنس کشی را در اردیبهشت ۱۳۹۵ و بار دیگر طرحسپر حفاظتی جاده ی مرگ یوزها را در اردیبهشت ۱۴۰۲ عرضه کرده است.
همچنین در این بیانیه می خوانیم: آزادسازی مراتع در زیستگاه یوزها و خروج دام و سگ های گله بسیار کند به پیش می رود. هرچند این اقدام دیرهنگام، شایسته تقدیر است اما یادآوری این که آزادسازی تنها کمتر از یک دهم از عرصه ی توران را شامل شده قابل تأمل است و در این میان بازگشت گله های دام به مرتع تلخاب که سال قبل خریداری گردیده و حضور اَبَر یوز ماده (تلخاب) و توله هایش در آن ثبت شده بسیار حیرت انگیز و اسفناک است که همچنان ضعف محیط زیست کشور در برابر اداره منابع طبیعی یک شهرستان را نشان داده است. لازم به ذکر است در سالهای با بارش مناسب بیشتر از ۳۰۰ هزار رأس دام و بیشتر از هشت هزار قلاده سگ و بیشتر از دو هزار شتر (بدون جواز چرا) در زمینه حضور دارند.

در این متن می خوانیم: تلفات زنده گیری و انتقال، و عدم تجربه سازمان محیط زیست در این زنده گیری و جابجایی فله ای و هم کم تجربگی در مورد انتقال گونه ی قوچ و میش که می تواند تکرار آبروریزی در انتقال گورخرهای استان را سبب شود. اختلاط های ژنتیکی در منطقه ی مقصد و صدمه بلند مدت به آن زیستگاه؛ از آنجائیکه غالباً قوچ و میش های تپال از زیرگونه البرز و قوچ و میش های توران از زیرگونه مهم اوریال هستند انتقال و اختلاط ژنتیکی می تواند نژاد آنها در توران بعنوان زیستکره را گرفتار اشکال کرده و کاهش سازگاری های جانور با اقلیم و مشکلات بعدی را رقم زند. انتقال قوچ و میش ها به بخشی از توران که بیشتر زیستگاه آهو و جبیر است بدون توجه به اقلیم و زیستگاه منحصر به فرد هر جانور و صرفا به درخواست مرتعداری که در آنجا امکان سرمایه گذاری دارد می تواند عواقب حیاتی برای قوچ و میش های منتقل شده داشته باشد.
جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود که به کمک رسانه های متعهد و طبیعت دوست، مردم و مسئولین شهرستان مانع از انجام این اتفاق نامیمون شد؛ نسبت به انجام این طرح در زمان های آتی به سازمان محیط زیست کشور اخطار داده و تمکین به اقناع افکار عمومی را شرط خرد و خردورزی دانسته و البته از هر گفتگو و تبادل اندیشه برای تصمیم گیری صحیح استقبال می کند.

1402/10/04
08:16:03
5.0 / 5
527
تگهای خبر: آب , آزاد , باد , بارش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه